"..elk individu is uniek en straalt, op zijn eigen mooie wijze."

Archetypen

Archetypen;;;

Alles om ons heen is energie. Je hond, een plant, een boom en jijzelf! Krachtige energiebronnen die vol kracht stromen. Stromen van je bewuste naar je onderbewuste en vice versa. Er zijn energieprocessen naar de buitenwereld toe van de buitenwereld naar de binnenwereld.

Lao Tze heeft dat heel mooi verwoord: “Leer de wereld te begrijpen door naar binnen te kijken en je zult toegang hebben tot de ware en authentieke kennis; leer de binnenwereld te begrijpen door naar buiten te kijken en je zult toegang hebben tot ware en authentieke kennis!”

Dus kijken naar deze energiestromen geeft ons inzicht in wie we zijn, maar ook kennis met wie we te maken hebben. Kortom: meer begrip voor elkaar. Want in elk mens zit zowel goed als kwaad.

Maar hoe zit dat nu precies? In 1920 stelde de Zwitsere professor Carl  G. Jung , één van de grondleggers van de analystische psychologie, vast dat er 8 verschillende persoonstypen zijn. Deze persoonstypen mag je ook archetypen noemen. Beelden die ieder mens kent en die terugkomen in onze dromen en fantasieën, angsten en projecties. Elk archetype is een beeld van een menselijk thema die wereldwijd voorkomen.

Al  deze archetypen zitten in jou. Betekent dit dat iedereen dan een meervoudige persoonlijkheid heeft? Ja! En gelukkig maar: het betekent dat er leven is, want zonder de wisselwerking van deze archetypen is er geen leven.

De archetypen bepalen wie JIJ bent. Welk uniek mens JIJ bent. Ze bepalen wie JIJ van nature bent, maar ook wat jou gezicht naar de buitenwereld is (hoe anderen je zien). Daarnaast bepalen ze je schaduwkant (kort door de bocht is dat al het gedrag wat je verafschuwde bij je ouders en wat je zelf in bepaalde situaties inzet) en de donkere kant waar je jezelf niet van bewust bent.

Bron: `Archetypen` van Carl Jung en `Strijden of leiden`van Harry Rump

Comments are closed.